Kajian terhadap pembukaan dan perkembangan Al-Arqam hubungan diantara aspek falsafah, organisasi, sosial, perancangan dan senibinanya. Kajian kes : Perkampungan Al-Arqam Sungai Pencala Damansara , Kuala Lumpur / Selamat Mohamad Lahir - Mohamad Lahir, Selamat (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Cengkaman penjajahan Barat ke atas dunia Islam memberikan kesan yang mendalam terhadap kehidupan umrfiah yang dijajabinya, Era kebangkitan Islam merupakan suatu momentum dalam mengembalikan maruah ummah yang telah dijajahinya. Gerakan gulungan foundementalis Islam bukan sahaja mencabar kekuasan penjajahan Barat tetapi gulungan ini telah menyedarkan lamunan masyarakat yang diterajuinya untuk menilai kembali erti perjuangan, prinsip dan cara hidup. Gulungan ini juga mempunyai saham dalam mempengaruhi keputus&n-keputusan politik dan dasar dasar pemerintah. Di rantau sini kesedaran masyarakat untuk kembali semula kepada ajaran Islam yang tulin telah dapat dilihat dengan tertubuhnya gerakan-gerakan dakwah dan ugama yang rnengasaskan tertubuhnya institusi-institusi pendidikan yang berasaskan Islam seperti surau, madrasah, sekolah-sekolah pondok dan pesentren. Asas asas ini kemudiannya telah berkembang dan membentuk badan-badan yang berbentuk politik atau badan-badan amal yang lebih sistematik seperti PAS, ABIM, Tabliq, Al Arqam dan lain-lain.