Status beza-upaya (V) buahan tropika terpilih (BPT) di Sukau, Kinabatangan Sabah / Siti Aminah Mohammad … [et al.] - Mohammad, Siti Aminah; Lepit, Ajis; Guliling, Muliyadi; Mahmud, Abdul Manap (2008)
Beza-upaya bagi 12 jenis buah-buahan tropika terpilih (BTP) yang terdapat di Sukau, Kinabatangan Sabah telah ditentukan. Penentuan nilai beza-upaya menggunakan prinsip elektrolisis, keabadian tenaga dan sel pengeluar tenaga tunggal (SPTT). Hasil kajian menunjukkan BTP berpotensi sebagai sumber daya gerak elektrik (SDGE) dengan julat bezaupaya 0.7-1.0 Volt. BTP telah dikategoriken kepada 3 kumpulan berasaskan nilai bacaan bezaupaya. Buah kelapa sawit mempunyai bacaan beza upaya yang tinggi berbanding buah-buahan yang lain.