Wadah SIG (ECONATREA) - Merungkai Semula Perjalanan Webinar Ii Anjuran Kumpulan Sig Econatrea “Big Cats: Can We Still Hear Them Roar?” / Dr Nur Hasyimah Ramli... [et al.] - Ramli, Dr Nur Hasyimah; Abdul Rahim, Nursyazni; Kharudin, Siti Nazaemilia; Osman, Nur Azimah; Mohd Shariff, Syazuani; Zakaria, Sarah Shazwani; Mohd Zawawi, Ahmad Zaimi (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya webinar II anjuran kumpulan SIG ini telah dapat dianjurkan dengan jayanya. Sesi perkongsian ini telah diadakan pada Rabu bersamaan 17 November 2021 (2.00- 4.30 petang) melalui platform Google Meet (https://meet.google.com/rjf-vxwn-vjg) dan FB_Live Pusat Pengajian Biologi (http://shorturl.at/ahmrL). Seramai 100 orang peserta telah menjayakan sesi webinar II ini yang mana ia terdiri daripada staf UiTM, Pelajar UiTM dan ahli dari badan bukan kerajaan (NGO’s). Sesi webinar ini berfokus kepada perkongsian mengenai spesies-spesies yang dikategorikan sebagai kucing besar (big cats) termasuk spesies harimau dan singa, dll. Antara informasi-informasi yang ditekankan termasuk: apakah itu kucing besar?, apakah spesies-spesies kucing besar dan berapakah bilangannya yang terdapat di Malaysia, apakah status kucing besar dalam IUCN Redlist? dan apakah servis ekologi yang diberikan oleh kucing besar dalam ekosistem? Panel jemputan bagi sesi webinar II ini adalah En Hazril Rafhan bin Abdul Halim, Penolong Pengarah Kanan, Bahagian Konservasi Hidupan Liar, PERHILITAN Malaysia. Beliau merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Perhutanan dan telah berkhidmat selama 13 tahun di PERHILITAN dalam merancang, menyelaras dan mematau tindakan dibawah National Tiger Conservation Action Plan (NTCAP).