Kemelut alam / Irma Murni Ismail - Ismail, Irma Murni (Faculty of Art and Design, 2021)
Mesej yang ingin diketengahkan oleh pengkarya adalah berkisar tentang keindahan alam yang semakin pupus dan tidak diendahkan. Keindahan alam semulajadi ciptaan Allah SWT. merupakan wadah yang membekalkan kita oksigen di samping memberi kesegaran tubuh badan selain menjadi terapi minda pada setiap individu dalam mencari ketenangan. Sesungguhnya kita wajar mensyukuri nikmat keindahan alam, anugerahkan Yang Esa kepada kita. Pembangunan dunia hari ini yang semakin pesat secara tidak langsung telah mengorbankan kehijauan alam yang menjadi pelindung kepada alam semesta. Kerakusan manusia yang semakin menjadi-jadi dan menggilai pemodenan hidup yang mahu dilengkapi dengan teknologi canggih telah berjaya membunuh keindahan dan kemurnian alam kita.