Kumbang dan bunga / Hidawati Amin - Amin, Hidawati (Faculty of Art and Design, 2021)
Kumbang dan Bunga adalah karya yang diinspirasikan dari persekitaran kehidupan kita. Kedua makhluk kejadian Allah SWT ini mempunyai keunikannya yang tersendiri. Dalam masyarakat kita juga, kumbang dan bunga menjadi ikon atau perlambangan. Kumbang sering digambarkan sebagai seorang lelaki atau jejaka dan bunga pula digambarkan sebagai wanita atau gadis. Dalam karya ini, kedua-dua ikon ini dikomposisikan dan dilakar menggunakan jahitan mesin. Tiga kuntum bunga pelbagai jenis dan dua ekor kumbang, menggambarkan wujudnya pelbagai ragam dan roman manusia tidak mengira gender. Setiap kejadian makhluk itu mempunyai kelebihan serta kekurangan dan yang penting adalah menerima serta menghargai antara satu sama yang lain.