Frontliner Face / Zainab Anuar - Anuar, Zainab (Faculty of Art and Design, 2021)
Karya kali ini, saya telah membuat sedikit kelainan dari bidang utama saya iaitu sebagai penggiat seni serat/tenunan kreatif (creative fiber art). Karya ini bertemakan keadaan semasa dunia kita pada masa ini di mana dunia sedang dilanda wabak Covid-19. Wabak ini telahpun memberi banyak kesan kepada kehidupan seharian kita sama ada dari segi sosial dan juga ekonomi. Seperti kita sudah maklum, seluruh rakyat dimana-mana dunia telah bertungkus-lumus dalam menangani wabak ini terutamanya petugas barisan hadapan. Tajuk karya kali ini ialah “Frontliner Face“ yang menunjukkan salah satu petugas barisan hadapan yang paling berisiko dalam menangani wabak ini iaitu Petugas Kesihatan. Karya ini menggambarkan wajah yang tidak terurus dan keadaan mata yang cengkung akibat terlalu penat mengharungi hari-hari mereka sebagai petugas barisan hadapan. Petugas-petugas ini harus bersilih – ganti dengan memakai pakaian PPE (Personal protective equipment) bagi menghindari dari terjangkit wabak merbahaya ini. Antara PPE yang dipakai oleh petugas barisan hadapan didalam karya ini ialah body suit, surgurical mask, head cover dan goggles. Rujukan imej karya ini diambil dari media sosial yang mempamerkan wajah seorang petugas kesihatan yang membawa amanah dan tanggungjawab yang besar demi menyelamatkan mangsa. Saya telah memilih untuk menggabungkan teknik lukisan, kolaj dan juga teknik paper mache atau paper mache.