Bahtera Kun / Abdullah Kula Ismail - Ismail, Abdullah Kula (Faculty of Art and Design, 2021)
Bahtera kun adalah rakaman intipati perjalanan yang kena jadi iaitu sekelian mungkinat samada yang wujud zahir, batin, rohani dan jasmani melalui ketetapan-ketetapan Ilahiyah dari sebelum adanya hingga ke abadan abadi. Bahtera kun adalah bahtera sekalian munkinat yang berlayar dari alam ke alam sehingga ketentuan yang ditetapkan Zat Hu . Yang taaluk ia atas sifat Maani Qudrah zat Hu yang Qadimatun lagi Qaimatun. Yang ketentuanya sejak azali dari suluhan Ilmu dan Iradah Hu yang juga Qadimatun dan Qaimatun. Alam munkinat alam kena jadi. Alam tiada ada dan tiada. Alam sekelian kainat. Yang wajib ada, yang mungkin ada dan yang lagi akan ada. Alam munkinat alam puji dan uji. Alam suka duka, alam sihat sakit, alam syukur khufur.