Please! Tell Us What’s Inside your Mind / Salmah Ali - Ali, Salmah (Faculty of Art and Design, 2021)
“Please! Tell Us what’s Inside your Mind’ merupakan karya saya yang dihasilkan melalui coretan atau lebih dikenali sebagai “doodle” dengan mengunakan media pen hitam basah dan kertas lukisan bersaiz A2. Saya menghasilkan karya ini yang mengunakan pelbagaian garisan, rupa dan jalinan yang digabungkan untuk membentuk sebuah gambaran. Imej utama yang saya pilih merupakan sebahagian bentuk muka wanita iaitu saya sendiri. Saya memilih sepasang mata kerana untuk kita membaca fikiran insan lain bukanlah sesuatu yang mudah apatah lagi memahami tingkah laku seseorang. Namun terdapat satu bahasa tubuh yang sangat mudah dilihat dan paling berkesan ialah dari pandangan mata. Memang selalu kita dengar pepatah lama menyatakan “mata adalah jendela hati ” atau “ dari mata turun ke hati”, sememangnya benar mata kita merupakan pintu kepada sebuah kejujuran hati, walaupun kita dalam ketakutan, berbohong atau sebagainya. Anggota yang paling cepat memberi reaksi adalah mata.