Tradisi nasi ambeng masyarakat Jawa / Munirah Radin Mohd Mokhtar dan Irwan Misdon - Mohd Mokhtar, Munirah Radin; Misdon, Irwan (UiTM Perak Press, 2022)
Malaysia mempunyai masyarakat yang berbilang bangsa, bahasa dan adat jadi kita sebagai anggota masyarakat perlu peka dengan keadaan serta budaya yang terdapat disekeliling kita bagi menunjukkan nilai perpaduan dan kerjasama diantara masyarakatnya. Penulis ingin mengupas lebih lanjut mengenai tradisi hidangan Nasi Ambeng merupakan satu amalan budaya masyarakat Jawa, khusus di sekitar Daerah Bagan Dato, Perak. Penulis juga ingin berkongsi pengalaman sendiri serta secara ringkasnya berkongsi tentang cara-cara penyediaan makanan tradisional ini dikalangan masyarakat Jawa sewaktu majlis keraian serta sekaligus dapat memartabatkan makanan tradisional ini kepada masyarakat luar.