Keasyikan video 360 di dalam pengajaran dan pembelajaran / Muhammad Fikri Saidi Othman... [et al.] - Othman, Muhammad Fikri Saidi; Zakaria, Muhammad Salehuddin; Zulkernain, Muhammad Zahir; Mohamed Khalil, Mohamed Izzat (UiTM Perak Press, 2022)
Pengajaran dan pembelajaran pada hari ini telah mengalami satu perubahan yang besar dari segi metodologi dan pelaksanaan setelah seluruh dunia terkait dengan pandemik Covid-19. Pada kebiasaan pengajaran dan pembelajaran dijalankan secara fizikal iaitu dengan situasi mempunyai tenaga pengajar, para pelajar dan ruang mengikut masa yang telah ditetapkan. Namun kini, dunia pengajaran dan pembelajaran telah beralih kepada kaedah dan pelaksanaan kelas secara dalam talian dengan menggunakan medium digital untuk menjalankan sesi pengajaran dan pembelajaran bagi mengurangkan risiko jangkitan Covid-19. Terkait dengan metodologi dan pelaksanaan secara digital, terciptalah beberapa medium teknologi digital yang mampu membantu pengajaran dan pembelajaran secara atas talian seperti penggunaan teknologi Virtual Reality (VR) , sidang video secara langsung, Augmented Reality (AR), Robotics dan video. Pada kajian lepas yang telah dijalankan oleh pensyarah di Politeknik Ungku Omar yang diketuai oleh Nor Anisah Mohd Saad dan Lemonia Argyriou dari University of Westminster, yang menyatakan, penggunaan video 360˚ mampu menarik minat pelajar dalam fokus menghayati dan memahami kandungan yang mengasyikkan melalui simulasi yang dijalankan. Dalam kertas kerja ini, pengkaji telah mengkaji literatur lepas tentang pelaksanaan video 360˚ di dalam pengajaran dan pembelajaran di institusi pengajian tinggi.