Jurnal gading : Ke arah penambahbaikan / Tengku lntan Suzila, Azlini Razali and Mohd Yusri Mohamad Noor - Tengku Sharif, Tengku lntan Suzila; Razali, Azlini; Mohamad Noor, Mohd Yusri (2005)
Setiap penulisan akademik yang dihantar kepada mana-mana penerbitan luar mahupun dalaman perlulah mempunyai kualiti akademik yang mutlak. Pihak penerbitan selalunya mengeluarkan satu tatacara penulisan yang perlu menjadi panduan kepada mana-mana penulisan yang berminat untuk menerbitkan karya mereka. Pihak penerbitan juga mempunyai kriteria tersendiri dalam mernilih karya penulisan akademik yang layak diterbitkan agar kualiti dan kehoratan sesebuah jurnal itu dapat dipastikan dan dikekalkan. Walaubagaimanapun, mana-mana pihak penerbitan adakalanya perlulah memuhasabahkan diri, agar tidak terus menuding jari menyalahkan penulis sekiranya penulisan yang diterirna tidak mencapai matlarnat kualiti yang dispesifikasikan. Oleh itu, satu analisis dijalankan bagi melihat senario sebenar dunia penulisan akaderMik di universiti ini. Metodologi yang menjadi panduan analisa ini bercorakkan 'error analysis', agar kelemahan dapat dirumuskan dan cadangan untuk penambahbaikan dapat dihasilkan. Kajian ini, menyanggah mana-mana tujuan yang tidak pro-aktif dan bersifat menyalahkan mana-mana pihak. Bertujuan membaiki proses dan kualiti penerbitan dalaman, hasil kajian ini diharapkan dapat membuka minda ke arah kebaikan bersama.