Membina insan berpersonaliti unggul: Fungsi pendidikan dan peranan pusat pemikiran dan kefahaman islam (CITU) / Rasid Muhamad, Mohd Kamal Azman Jusoh dan Aiza Budin - Muhamad, Rasid; Azman Jusoh, Mohd Kamal; Budin, Aiza (2005)
Personaliti unggul, atau 'Towering Personality', adalah kalirnah yang sering diungkapkan untuk menunjukkan seseorang insan mempunyai unsur "tawazun" iaitu keseimbangan di dalam hidupnya. Kertas kerja ini mengupas mengenai pembinaan insan yang berpersonaliti unggul melalui Pendidikan dan peranan yang dimainkan oleh CITU, UiTM. Perbincangan tentang personaliti unggul ini sudah banyak diperbahaskan, namun apa yang penting kesungguhan dan keseriusan untuk merealisasikan basrat tersebut. Di seluruh sistem Universiti Teknologi MARA (UiTM) amnya dan UiTM Pahang khasnya, peranan CITIJ dapat diungkap dengan kerjasarna dari pelbagai pibak untuk sarna-sarna merealisasikan basrat UiTM untuk melahirkan pelajar berpersonaliti unggul.