Santun pengucapan awam dari perspektif islam / Rasid Muhamad, Jahjaiton Arsad and Rohana Awang - Muhamad, Rasid; Arsad, Jahjaiton; Awang, Rohana (2005)
Pengucapan awam adalah satu kegiatan penting yang boleh mempengaruhi individu dan sesebuah organisasi. Pengucapan awam perlu dilaksanakan dengan berhemah agar ianya berkesan. Kertas kerja ini cuba mengadunkan aspek kemahiran dan nilai-nilai murni yang dianjurkan oleh Islam untuk membimbing kesantunan dalam pengucapan awam. Dengan itu, akan lahirlah pengucapan awam yang bukan hanya berkesan, tetapi juga beradab dan santun, bersesuaian dengan nilai-nilai murni yang diambil dari bimbingan Ilahi.