Sifat fizikal dan struktur kayu: keunikan kayu dan keagungan tuhan / Suhaimi Muhammed and Rudaini Mohd Nawawi - Muhammed, Suhaimi; Mohd. Nawawi, Rudaini (2005)
Kayu merupakan bahan organik yang terjadi akibat proses pertumbuhan pokok, dikenali sebagai pertumbuhan primer dan pertumbuhan sekunder. Tisu kayu yang terhasil mempunyai ciri luaran (sifat flzikal) dan ciri dalaman (sifat struktur) berbeza daripada ciri-ciri yang terdapat pada logam seperti besi, kuprum, aluminium dan lain-lain. Keadaan ini menjadikan kayu arnat unik berbanding dengan logam, sekaligus menzahirkan keagungan pencipta kayu itu sendiri iaitu Tuhan Semesta alam. Kertas kerja ini membicarakan beberapa ciri sifat fizkal dan sifat struktur yang terdapat pada sesetengah spesies kayu-kayan Malaysia serta mengajak pembaca agar mernaharni keunikan kejadian kayu dan seterusnya menyanjungi keagungan Tuhan yang mencipta seluruh alam ini termasuk pokok kayu-kayan sebagai sebahagian daripada alam tumbuban.