Status quo aplikasi sistem maklumat geografi (GIS) dan penderiaan jauh (RS) di UiTM Pahang / Muzamil Mustafa, Sarina Hashim and Mohd. Razmi Zainuddin - Mustafa, Muzamil; Hashim, Sarina; Zainuddin, Mohd Razmi (2005)
Status quo aplikasi Sistem Maklumat Geografi (GIS) dan Penderiaan Jauh (RS) di UiTM Pahang dibincangkan. Aplikasi GIS mula bertapak di UiTM Pahang sejak tahun 2000, bermula dengan sebuah geran penyelidikan daripada Institut Penyelidikan, Pembangunan dan Pengkomersilan (IRDC) berjumlah RM 15,010.00. Melihat kepada kepentingan dan keperluan semasa tekllologi ini, maka pada tahun 2004, peruntukan untuk kursus pengendalian perisian MapInfo Professional ver 7.5 dan pembelian perisian GIS berjumlah RM 23,850.00 diluluskan oleh Bahagian Hal Ehwal Akademik. Di samping itu, Program Diploma Sains (DIS), Diploma Pengurusan Ladang (DPIM), Diploma Industri Perkayuan (DIP) dan Diploma Kejuruteraan Awam (DKA) mempunyai peralatan keperluan asas, Sistem Penentududukan (GPS) berjumlah 1,3,2 dan 1 masing-masing. dengan anggaran nilai semasa RM 12,000.00. Ini menjadikan jumlah aset keseluruhan bagi aplikasi GIS UiTM Pahang setakat ini adalah RM 50,860.00. Bagi memastikan kesinambungan usaba ini, maka tertubuhlah SIG (Special Interest Group) GIS yang bergerak dengan peruntukan tahunan daripada pihak pengurusan sebanyak RM 10,000.00. Kumpulan ini bertanggungjawab untuk merancang, menyelidik, mengurus dan melaksanakan sistem pengurusan maklumat berkomputer ini untuk manfaat semua warga UiTM Pahang. Beberapa cabaran dikenalpasti, antaranya ialah implikasi kakitangan, fizikal, kewangan, panel penasihat, pangkalan data dan kerjasama jabatan atau industri. Aplikasi GIS dan RS membuka ruang yang luas untuk pembabitan semua penyelidik pensyarah multi-disiplin dan ia boleh dimanfaatkan untuk penyelidikan dan pembelajaran di UiTM Pahang. Secara keseluruhannya teknologi berkomputer terkini yang mesra pengguna boleh meningkatkan cara dan mutu kerja, perolehan data dengan cepat, menjimatkan masa dan seterusnya membantu dalam membuat keputusan yang tepat agar pemantauan dan pengurusan sesuatu perkara dapat dilakukan secara sistematik dan berkesan.