Makmal sains UiTM Pahang: Ke arah sistem pengurusan yang lebih berkesan / Mohd Zahari Abdullah @Rafie and Mohd Tahir Abas - Abdullah @Rafie, Mohd Zahari; Abas, Mohd Tahir (2004)
Pembantu makmal sains di universiti secara amnya mempunyai tugas yang agak berbeza dibandingkan dengan tugas pembantu makmal di peringkat sekolah atau lain-lain jabatan. Sebahagian besar pembantu makmal sains di universiti terlibat secara langsung dengan berbagai kerja penyelidikan yang dijalankan oleh pensyarah di samping membantu pensyarah dalam menjalankan kerja amali harian. Terdapat juga pembantu makmal di IPTA tempatan yang terlibat secara langsung dalam mengendalikan dan menyenggara peralatan yang berharga ratusan ribu ringgit. Di UiTM Pahang khususnya, setelah dinaiktaraf sebagai sebuah universiti dan penstrukturan semula dilakukan, tugas pembantu makmal sains. dan kualiti sistem pengurusannya perlulah mencapai tahap piawaian yang diperlukan. Kertas kerja ini cuba mengupas beberapa kelemahan yang ada dalam sistem pengurusan makmal dan sumber tenaga khususnya di UiTM Cawangan Pahang.