Pengoptimuman usaha penangkapan ikan bagi bot pukat tunda di Semenanjung Malaysia / Saharani Abdul Rashid, Ahmad Mahir Razali and Nik Mat Che Daud - Abdul Rashid, Saharani; Razali, Ahmad Mahir; Che Daud, Nik Mat (2004)
Di Malaysia, sektor perikanan memainkan peranan yang penting sebagai sumber protein yang utama bagi rakyatnya. Walau bagaimanapun, eksploitasi yang berlebihan terhadap sumber perikanan merupakan masalah utama dalam sektor ini. Masalah ini adalah disebabkan oleh sumber kemasukan terbuka yang diamalkan. Tujuan kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti usaha penangkapan yang optimum dan hasil tangkapan mapan maksimum (MSY) bagi vesel-vesel pukat tunda di Semenanjung Malaysia. Perbandingan dilakukan di antara usaha optimum dan MSY dengan usaha serta hasil tangkapan semasa menggunakan data tahun 1980 sehingga tahun 2000. Secara arnnya, usaha penangkapan adalah melebihi usaha optimum bagi kelas muatan vesel yang tertentu. Situasi ini menunjukkan keadaan sumber perikanan di Semenanjung Malaysia masih mengalami eksploitasi yang berlebihan.