Pena penyuluh alam / Mohd Noor Ramlan - Ramlan, Mohd Noor (2003)
Dunia yang dikatakan berada dalam zaman teknologi maklumat, globalisasi dan dunia tanpa sempadan sekarang ini, cabaran mengenai dunia penulisan, terutama penulisan ilmiah dirasakan semakin bertambah hebat. Cabaran ini harus ditangani dengan bijaksana supaya kita tidak akan tenggelam atau leka dalam menyumbang dan menyemarakkan lagi dunia penulisan supaya tidak layu mengikut peredaran masa.