Kajian awal pembangunan Sistem Maklumat Enterprais (EIS) di UiTM Cawangan Pahang menggunakan analisis berorientasikan objek / Mohd Norafizal Abd.Aziz - Abd.Aziz, Mohd Norafizal (2004)
Setiap organisasi memerlukan suatu sistem maklumat yang menyeluruh atau enterprais yang memudahkan segala urusan operasi yang dijalankan di samping ianya dapat diuruskan dengan capaian yang dilakukan oleh pengguna sistem maklumat ini dengan cepat, tepat dan berkesan. Analisis berorientasikan objek digunapakai dalam penghasilan awal sistem maklumat enterprais bagi organisasi kajian iaitu UiTM Cawangan Pahang yang melibatkan beberapa jabatan tertentu dalam organisasi kajian. Penghasilan rajah perkaitan di antara pelaku dan proses yang dikenalpasti akan dihasilkan sebagai hasil output kajian yang boleh digunakan bagi sebarang bentuk penambahbaikan terhadap penggunaan sistem maklumat sedia ada yang diimplimentasikan di setiap jabatan.