Memori belajar di luar negara - episod 1 / Melati Desa - Desa, Melati (Academy of Language Studies, 2022)
Hai, jika dibaca tajuk di atas pun ala-ala ingin mengenangkan masa yang telah lama berlalu. Kami nak bercerita sedikit ya. Sebelum tu, kami berbahasakan diri sendiri sebagai “kami” kerana dalam budaya orang utara, kata ganti nama “kami” ni amat dekat dengan ganti nama diri pertama dan menjadi pilihan para chombi. Nak dimulakan cerita, selepas tamat selama 2 tahun memerah otak, menghafal 45 hiragana, 45 katakana, 30 kata berkembar hiragana, 30 kata berkembar katakana dan ribuan kanji (Chinese characters), kami berjaya mendapat kelulusan untuk terbang ke Jepun. Untuk makluman semua, asalnya seramai 100 orang pelajar sahaja yang ditawarkan tempat di Rancangan Persediaan Khas ke Jepun (RPKJ) yang berpusat di Pusat Asasi Universiti Malaya (UM). Namun hanya 63 orang pelajar yang berjaya mengatasi hurdles di situ, termasuklah kami. Cerita mengenai cabaran yang dilalui itu mungkin akan kami coretkan di episod yang seterusnya, jika diberi keizinan.