Kaya dari kacamata Islam / Iskandar Ariffin - Ariffin, Iskandar (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2019)
Setiap manusia di dunia pasti mempunyai cita-cita untuk menjadi kaya. Dengan kekayaan yang dimiliki, kita mampu untuk mendapatkan segala apa yang kita inginkan seperti rumah besar, kereta berjenama mewah, melancong ke luar negara, membeli barangan berjenama dan sebagainya. Kita mempunyai pandangan dengan kaya harta, kita bakal beroleh segala bentuk kebahagian. Rasulullah Sallallahu'alaihi Wasallam bersabda, yang bermaksud “Bukanlah yang dinamakan kaya itu kerana banyak harta, tetapi yang dinamakan kaya sebenarnya adalah kayanya jiwa.” (HR. Bukhari Muslim) Berdasarkan hadis diatas, nyata detinisi kaya berbeza dengan apa yang kita selalu fikir dan gambarkan. Kaya sebenar adalah kayanya jiwa. Islam memandang kaya bukan dari apa yang ada diluar tubuh ini, melainkan apa yang ada di dalam lubuk hati dan jiwa. lanya akan terukur dari seberapa lapangkah kita mensyukuri apa yang sudah Allah kurniakan kepada kita.