Lambaian Haji manggamit kerinduan seorang hamba / Hisam Satari - Satari, Hisam (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2019)
Ibadah haji ditardhukan oleh Allah Taala ke atas setiap orang Islam yang berkemampuan menunaikannya. Mampu untuk urusan perbelanjaan dalam perjalanan, semasa melaksanakan ketardhuan dan mampu untuk meninggalkan perbelanjaan mereka yang ditinggalkan di tanah air. Firman Allah Taala : “ Dan sempurnakanlah ibadah haji dan umrah semata-mata kerana Allah ’(al-Baqarah:196).Manakala Rasulullah telah bersabda : Islam didirikan atas lima perkara, persaksian bahawa tiada tuhan yang disembah kecuali Allah dan Nabi Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Mendirikan solat, melaksanakan zakat dan menunaikan haji serta puasa bulan Ramadhan. (Muttatkun alaih). la merupakan kepardhuan sekali seumur hidup berdasarkan sabda Nabi: haji itu sekali, barangsiapa yang menambahnya maka ia jadi ibadah sunat. (riwayat Abu daud, Ahmad dan Hakim).