Kecekapan relatif institusi pengajian tinggi awam di Malaysia / Siti Rosiah Mohamed and Ainun Hafizah Mohd - Mohamed, Siti Rosiah; Mohd, Ainun Hafizah (2010)
Kajian ini telah menggunakan kaedah Analisis Penyampulan Data (APD) sebagai satu alat pelbagai kriteria untuk mengukur kecekapan relative bagi 15 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di Malaysia yang terpilih. Setiap kategori IPTA ini dibahagikan kepada Universiti Intensif Penyelidikan (VIP), Universiti Khusus (UK) dan Universiti Umum (UU). Kajian diukur berdasarkan kepada kecekapan dari sudut kakitangan akademik dan penyelidikan. APD merupakan satu alat untuk mengukur indeks prestasi dan telah diaplikasikan dalam pelbagai sektor organisasi. Dalam mengkaji prestasi IPTA, formulasi Matematik APD digunakan bagi mencari analisis skor kecekapan, analisis potensi penambahbaikan dan perbandingan antara unit. Di antara perubahan-perubahan yang berlaku telah menunjukkan keputusan bagi setiap model, definisi yangjelas terhadap pembolehubah dan penjelasan yang mendalam terhadap keputusan yang diperolehi.