Kajian penglibatan bumiputera dalam industri kecil dan sederhana (IKS) - pengusaha perabot: tumpuan di bahagian bahagian Sarikei, Sibu dan Betong / Othman Let … [et.al.]. - Let, Othman; Saili, Amran; Kunggi, Norkiah; Julaihi, Abdul Hadi; Reduan, Abd. Kadir Zainlani (2002)
Industri perabot di Malaysia telah mencatat pertumbuhan eksport dari RM93.8 juta (1987) ke RM2 billion dalam 1995. Pelan Induk Industri Malaysia mula-mula memberi sasaran supaya industri perabot mengeksport sebanyak RM500 juta dalam 1995. Sasaran tersebut diubah semula ke RM1.5 billion apabila eksport melebihi RM500 juta pada 1992 iaitu ianya mencapai lebih dari yang disasarkan. Perkembangan produk berdasarkan kayu yang lebih canggih mungkin satu kunci sasaran kerajaan untuk menambahkan nilai yang maksima kepada sumber-sumber asli yang ada. Sarawak, walaupun pengeksport terbesar kayu balak dan produk produk kayu, masih ketinggalan dari segi industri perabot. Sarawak sememangnya pengimport utama perabot. Menurut Banci Perdagangan Luar Sarawak 1995, pengimportan perabot ialah RM81,807,698 sedangkan pengsksportan ialah RM16,123,973. Sarawak, negeri terbesar di Malaysia dan dirahmati/dikurniakan hutan tropika seluas 9.4 juta hektar mencatat pendapatan eksport