Hierarki penggunaan barang dan perkhidmatan dalam Islam / Nuruul Hidayah Mansor and Nurul Azlin Tokiman - Mansor, Nuruul Hidayah; Tokiman, Nurul Azlin (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2019)
Penggunaan merupakan peringkat terkahir dalam hierarki barang dan perkhidmatan selepas proses pengeluaran dan pemasaran. Dalam ekonomi Islam pengguna dan pengeluar mempunyai hubungan yang saling memerlukan walau- pun mempunyai peranan yang berbeza dari segi kegiatan ekonomi. Pengguna mempunyai berbagai kehendak untuk di- penuhi dan memenuhi kepuasan dalam sesuatu penggunaan. Penggunaan dalam Islam sesuatu yang istimewa kerana pengguna Islam ter- takluk kepada matlamat sehingga penggunaanya akan memberikan keberkatan dan kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Demikian pengguna Islam akan melengkapkan rangka kerja tindakan ekonomi Islam dengan menekankan prinsip kebenaran/hak Allah, kebersihan/kesucian barang, kesederhanaan, mantaat dan kemaslahatan serta etika dalam penggunaan.