Pertamanan perbandaran - satu keperluan kajian kes: Bandar Kuala Trengganu / Suhaimi Sulaiman - Sulaiman, Suhaimi (1983)
Proses perbandaran di bandar-bandar telah menyebabkan pembangunan bandar berkembang dengan begitu pesat. Perancangan bandar yang seharusnya dilaksanakan adalahbertujuan untuk mengwujudkan satu alam persekitaran perbandaran yang selesa dan menarik untuk penghuni penghuninya melalui usaha-usaha pertamanan. Di dalam laksanakan usaha tersebut, adalah di dapati perancangan pertamanan dibuat lebih merupakan satu 'after thoughts'.Keadaan ini menjadi lebih rumit apabila usaha-usahapertamanan tersebut dilaksanakan tanpa memahami akan konsep-konsep dan rekabentuk pertamanan yang berfungsi.Ini adalah disebabkan usaha-usaha tersebut dibuat oleh mereka yang tiada mempunyai kepakaran di dalam bidang pertamanan.