Permasalahan sistem bekalan air bersih / Suriyati@Marwati Sulaiman - Sulaiman, Suriyati@Marwati (2002)
Permasalahan bekalan air bersih bagi vyarga Lembah Klang adalah suatu perkara yang tidak asing lagi, malah sudah terlalu kerap masalah in idiperkatakan, namun tiada jalan penyelesaian diambil bagi mengatasi masalah ini.Pengguna semestinya menginginkan air bersih di salurkan kepada mereka.Namun impian ini hanya akan tinggal impian seandainya tiada usaha yang konsisten di lakukan. Walaupun paparan akhbar mengatakan usaha sedang dijalankan, tetapi air yang diterima masih di dalam keadaan yang sama sahaja. Pelbagai andaian telah dibuat, ada yang mengatakan cara rawatan yang tidak berkesan, masalah perpaipan yang usang serta tangki yang tidak diselenggara.Untuk memastikan bahawa masalah ini di ketahui puncanya daripada mana,satu kajian dibuat untuk melihat adakah benar faktor yang telah dinyatakan menyumbang kearah permasalahan ini. Jika benar apakah langkah yang diambil untuk memastikan seluruh warga lembah Klang mendapat air yang bersih.