Implikasi perubahan perancangan terhadap pembangunan bandar dan pasaran hartanah. (kes kajian : bandar penawar)/ Sahrul Rizal Tokimin - Tokimin, Sahrul Rizal (1995)
Perubahan perancangan adalah campurtangan kerajaan dan perundangan yang memberi implikasi yang besar terhadap pembangunan bandar dan pasaran hartanah.Perubahan Perancangan adalah memainkan peranan yang paling penting dalam menentukan kejayaan sesuatu pembangunan bandar dan pasaran hartanah . Seterusnya ia adalah bertanggungjawab terhadap pembangunan bandar dan pasaran hartanah.Setiap perubahan perancangan yang dijalankan akan dapat meningkatkan taraf hidup disesebuah bandar itu.Dengan perkembangan pembangunan bandar serta pasaran hartanah yang dapat berjalan dengan lancar ia akan menambahkan pendapatan dan memberi peluang kepada satu kehidupan yang selesa dan harmoni. Perubahan perancangan untuk pembangunan bandar yang telah dilakukan oleh pihak kerajaan adalah semata-mata bertujuan untuk kebaikkan penduduk Kawasan berkenaan dan bukan bertujuan untuk mendapatkan sebarang keuntungan. Ini berbeza dengan pembangunan yang dilakukan oleh pihak swasta yang lebih bermotifkan kepada keuntungan semata-mata.