Penempatan orang-orang Acheh, Diyan; Kedah/ Halmi Zakaria - Zakaria, Halmi (1967)
Dipekan Yan, Kedah, terdapat satu golongan orang Acheh yang tinggal dipekan itu sejak awal abad kedua puluh lagi. Mereka tinggal didalam sebuah kampung yang bernama Kampung Acheh (luasnya setengah batu persegi) yang terletak kira-kira 200 ela dipusat bandar itu. Jumlah orang Acheh yang ada dikampung itu pada hari ini lebih kurang 500 orang,