Penerimaan masyarakat terhadap pekerja-pekerja cacat pendengaran dan bisu di Kentucky Fried Chicken Jalan Imbi / Kursiah Mohd Yusof - MOHD YUSOF, KURSIAH; YAAKUB, ZULKIFLI; HAKIM, ROSNAH; RAMLEE, SALMAH; AHMAD, FAUZIAH; SYED ISMAIL, SYED MAHADI (1991)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk meninjau sejauh mana kecekapan pekerja-^pekerja cacat pendengaran dan bisu di Kentucky Fried Chicken Jalan Imbi dalam menjalankan tugas-tugas mereka dan penerimaan masyarakat terhadap mereka-mereka yang yang cacat pendengaran dan bisu. Ianya juga untuk mengetahui sejauh mana Kentucky Fried Chicken ,telah berjaya menubuhkan satu cawangan khas bagi pekerja pekerja cacat ini. Ini adalah untuk membuktikan bahawa membantu mereka-mereka yang cacat adalah menjadi tanggungjawab social semua lapisan masyarakat dan ianya patut dicontohi oleh firma-firma swasta yang lain.Kaedah yang digunakan dalam pengumpulan data adalah pensampelan tidak berkemungkinan. Teknik yang digunakanadalah persampelan yang memudahkan penyelidik (convenience sampling). Kami menggunakan 300 sampel bagi kajian kami.Ujian rintis dijalankan pada 19hb., Oktober 1991, diKentucky Fried Chicken Jalan Imbi. Seramai 12 orang responden telah ditemuduga. Setelah ujian rintis dijalankan,soal-selidik telah diperbaiki dan sedia untuk kajian medan.