Islam dan Sukan / Nur Nabilah Azimoha - Azimoha, Nur Nabilah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2018)
Islam adalah agama yang syumul yang mendidik umatnya untuk mencapai kebahagian akhirat tanpa mengetepikan perkara-perkara keduniaan. Islam juga menyediakan garis panduan kepada umatnya dalam segala aspek kehidupan seperti kerohanian, ekonomi, politik, sosial, kesenian, sukan dan sebagainya. Dalam aspek sukan, terdapat pelbagai bentuk pertandingan dan peraduan yang dianjurkan saban tahun pada peringkat kebangsaan ma hupun antarabangsa seperti Sukan SEA, Sukan Olimpik, SUKMA dan sebagainya. Bahkan juga sukan dilihat dapat dijadikan sebagai alat untuk merapatkan ukhuwah di antara satu sama lain. Namun begitu, terdapat pelbagai isu yang tirnbul berkaitan pemakaian atlet, kejurulatihan, tempat dan bentuk penganjuran pertandingan bagi peserta Muslim.