Qawiyyul jism jasmani VS rohani / Suhaila Sharil - Sharil, Suhaila (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2018)
Pertubuhan kesihatan Sedunia (WHO 2013) mendetinisikan kesihatan sebagai suatu keadaan fizikal, minda dan sosial yang sihat, cerdas serta bebas dari sebarang penyakit, Definisi ini menyimpulkan bahawa kepentingan faktor fizikal adalah sangat penting disamping mental dan sosial yang sihat. Empat komponen utama yang menjadi teras konsep gaya hidup sihat ialah peningkatan pengetahuan dan amalan pemakanan, peningkatan pengetahuan dan amalan menangani stress, peningkatan pengetahuan dan amalan anti-merokok dan peningkatan pengetahuan dan amalan sukan dan rekreasi. Tambahan pula, terdapat bukti kajian luar negara yang mendapati bahawa walaupun pengetahuan penduduk dunia terhadap gaya hidup sihat semakin meningkat, namun ia tidak diamalkan sepenuhnya dalam hidup seharian lantas mengundang pelbagai risiko penyakit (Farooqi, Nagra, Edgar, & Khunti, 2000).Oieh yang demikian, artikel ini mengupas mengenai salah satu daripada muwasafat tarbiah iaitu qawiyyul jismi (sihat tubuh badan) dari segi keseimbangan jasmani dan rohani.