Imam Al Ghazali / Mohd Hidayat Mahadi - Mahadi, Mohd Hidayat (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2018)
Imam al-Ghazali, satu nama yang tidak asing bagi masyarakat Muslim. Beliau merupakan tokoh yang terkemuka dalam ilmu falsafah dan juga dunia tasawuf. Beliau memiliki pengaruh yang luas daiam arena ilmu pengetahuan. Malahan pemikiran beliau juga telah tersebar ke saentero dunia Islam dan juga dunia Barat. Dari sudut pandangan beliau mengenai sumber kepada ilmu pengetahuan manusia, Al-Ghazali tidak menolak penggunaan akal fikiran dalam pem- bicaraan falsafah dan juga penghasilan ilmu pengetahuan yang lain. Sebaliknya beliau berpendapat bahawa ilmu kalam dan penyelidikan menggunakan fikiran boleh menambahkan keyakinan dan menyalakan api keimanan pada hati orang bukan Islam terhadap kebenaran ajaran Islam. Jadi, perkembangan sesuatu ilmu pengetahuan bukan sahaja bersandarkan kepada kepuasan akal fikiran tetapi juga perlu mengambil kira aspek perasaan dan hati nurani.