Peranan pemimpin sebagai pentarbiyah ttama / Nor Saadah Musa - Musa, Nor Saadah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2018)
Pemimpin merupakan tunggak utama dalam masyarakat. Pemimpin yang baik mempunyai kesedaran yang tinggi mengenai tanggungjawab dan amanah terhadap rakyat. Tidak cukup sekadar menerapkan pendidikan agama terhadap rakyat. pemimpin juga berperanan penting dalam mencorakkan sesebuah masyarakat. Pemimpin yang baik adalah pemimpin yang menjadikan al-Quran dan al-Sunnah rujukan utama pemerintahannya. Tidak ada hukuman dan undang-undang yang lebih baik dan sempurna untuk manusia selain peraturan yang telah ditetapkan oleh Allah SWT.Pemimpin yang memahami dan menghayati konsep tersebut pasti berupaya mendidik dan mengurus tadbir rakyatnya dengan baik. Tarbiyah tidak cukup hanya di institusi pendidikan sahaja, ia perlu di- dokong oleh setiap pemimpin masyarakat. Tarbiyah perlu disistemkan secara bersepadu.