“Tarbiyah berkelompok” berkesankah / Nor Saadah Musa - Musa, Nor Saadah
Aspek yang paling penting dalam menangani kemelut sosial hari ini adalah membangunkan jiwa ketuhanan dalam diri masyarakat. Bermuila daripada berdakwah secara tertutup, Nabi SAW berjaya menarik minat dan membangkitkan kesedaran dalam diri sebahagian masyarakat untuk mengenal Allah. Kesedaran yang timbul dalam kalangan rakyat ketika itu diteguhkan oleh Nabi SAW dengan menumpukan tarbiyah secara konsisten dalam mengukuhkan ilmu dan ketahaman ketuhanan dalam diri para sahabat RA. Masyarakat hari ini perlu dididik dengan konsep yang sama. Seluruh institusi dan sistem yang ada di dalam Negara ini perlu menerapkan penghayatan ketuhanan ini secara bersepadu dan kolektit. Usaha pentarbiyahan ini tidak akan berjaya sekiranya sebahagian pihak yang berusaha sementara pihak yang lain menggagalkannya.