Cegah mungkar menurut Sunnah Nabi / Nor Saadah Musa - Musa, Nor Saadah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2018)
Masalah sosial dalam kalangan masyarakat hari ini semakin membimbangkan. Bilangan mereka yang terjebak dalam pelbagai jenis jenayah seperti membunuh, merogol, peras ugut, mencuri dan sebagainya semakin meningkat dari semasa ke semasa. Peningkatan ini temasuk juga pembabitan masyarakat beragama Islam dalam kesalahan jenayah syariah seperti sumbang mahram, berzina, berkhalwat, hamil luar nikah, percubaan melakukan persetubuhan haram dan seumpamanya.