Projek penanaman dan pemasaran bawang / Nor Hazila Yahya ... [et al.] - Yahya, Nor Hazila; Md Isa, Zuraidah; Hashim, Haslina; Abd. Satar, Fadilah (2000)
Projek penanaman dan pemasaran bawang ini adalah sebagai perintis kepada penanam bawang merah tempatan secara komersil. Tapak yang terletak di kawasan Bedong ini, dengan keluasan 6.5 hektar ternyata sesuai dengan keluasan tanah yang dimiliki, berdekatan sumber air, sumber tenaga manusia., keadaan iklim yang agak panas, kawasan tanah yang belum dibangunkan dan berdekatan dengan kawasan sasaran pasarannya iaitu difokuskan di sekitar daerah Kuala Muda. Perancangan dibuat berpandukan prinsip organisasi yang membahagikan aktiviti-aktiviti kepada empat bahagian utama iaitu bahagian pentadbiran, pemasaran, operasi dan kewangan. Projek ini mempunyai potensi untuk lebih berkembang sekiranya tenaga mekanisme digunakan dan mendapat bantuan dari pihak kerajaan seperti subsidi baja dan sebagainya kerana masalah utamanya adalah kos yang agak tinggi sedangkan pasaran bawang ini sangat baik. Permintaan terhadap bawang sentiasa ada. Penduduk Malaysia menghadapi masalah perubahan terhadap harga bawang setiap masa kerana terlalu bergantung kepada sumbernya dari luar. Pengeluaran kami sebanyak dua operasi setahun bertujuan untuk sentiasa menyediakan bekalan untuk bulan-bulan tanpa pengeluaran.