Pengaruh gaya kepimpinan di dalam organisasi: hubungkait dengan pencapaian pelajar / Norhapizah Mohd Burhan and Suhanom Mohd Zaki - Mohd Burhan, Norhapizah; Mohd Zaki, Suhanom (2008)
Kepimpinan adalah suatu proses yang menghasilkan semangat kerjasama secara sukarela dan penuh dedikasi di kalangan mereka yang terkesan oleh gaya kepimpinan si pemimpin. Tugas para pemimpin yang utama adalah menggerakkan manusia dan organisasi yang dipimpinnya mara ke hadapan dengan cara mempertingkatkan kecekapan dan sikap kerjasama di kalangan anggota sesuatu organisasi itu. Kepimpinan adalah suatu proses yang amat dinamik. Hubungan antara pemimpin dengan yang dipimpin bersifat dua hala dan akhirnya ciri-ciri perhubungan ini amat mempengaruhi kemajuan organisasi. Cara seseorang itu berfikir, sikapnya dan tingkahlakunya mudah dipengaruhi oleh kehadiran individu-individu lain. Salah satu aspek tingkahlaku manusia adalah kesan gaya kepimpinan seseorang ke atas cara berfikir, sikap dan tingkahlaku individu yang dipimpin. Perbezaan gaya kepimpinan mempunyai kesan penting ke atas produktiviti individu-individu yang mereka pimpin. Pemimpin yang autokratik memberi banyak arahan dan menentukan semua aktiviti yang boleh dibuat oleh kumpulannya. Pemimpin demokratik membenarkan kumpulannya ikut memberi pendapat semasa hendak membuat sesuatu keputusan. Manakala pemimpin yang bebas membiarkan sahaja kumpulannya menentukan sendiri semua aktiviti mereka. Omardin bin Ashaari (1996), pendidik yang garang dan tidak mengamalkan dasar keterbukaan sesama pelajar menyebakan pelajar semakin tertekan dan apabila pendidik gagal memainkan peranannya dengan sebaik mungkin fungsi pendidik untuk mendidik pelajar akan terhalang. Dalam dunia pendidikan, pendidik yang merupakan pemimpin bagi pelajar memainkan peranan penting untuk mempertingkatkan kecekapan dan penguasaan ilmu di kalangan pelajar yang berada di bawah seliaannya. Peranan seorang pendidik sebagai pemimpin perlu faham matlamat tugasnya, perlu mempunyai minat mendidik, mengajar, membimbing, mendorong pelajarnya, perlu berperasaan tanggungjawab terhadap proses pendidikan mereka dan perlu berusaha mengeluarkan hasil didikan secara positif. Kertas kerja ini akan membincangkan dua aspek iaitu daripada sudut gaya kepimpinan di dalam sesebuah organisasi dan hubungkait tingkahlaku pemimpin terhadap pencapaian pelajar.