Isu dan cabaran ke arah pengukuhan program akademik di kolej bersekutu UiTM Pahang / Mohd Tahir Abas …[et al.] - Abas, Mohd Tahir; Ab Ghani-Hilmi, Zulkifli; Majid, Siti Khalijah; Ramlan, Mohd Noor (2006)
Kewujudan Program Usahasama Universiti Teknologi MARA (UiTM) adalah signifikan dalam konteks meningkatkan bilangan pelalar bumiputera di IPTS dan ini menjadikan ia satu entiti yang penting dalam organisasi UiTM. Penglibatan dua puluh buah kolej bersekutu bumiputera yang beroperasi di seluruh negara termasuk Sarawak dan Labuan memberi sumbangan yang sangat besar dalam menyediakan peluang serta melatih bumiputera ke arah melahirkan lebih ramai golongan separa profesional. Justeru, faktor kualiti akademik di kolej-kolej bersekutu menuntut satu pengurusan yang mantap agar jaminan kualitinya sentiasa berada pada tahap terbaik sejajar dengan status UiTM sebagai universiti bertaraf dunia. Kertas kerja ini ditulis bertujuan supaya kualiti program akademik yang dijalankan di kolej bersekutu dapat ditingkatkan setaraf dengan program yang dijalankan di UiTM itu sendiri. Kertas kerja ini akan memaparkan senario semasa, permasalahan, kelemahan serta cadangan strategi pengukuhan program akademik di kolej bersekutu khususnya yang melibatkan program-program diploma di mana penyelarasannya dilaksanakan oleh kampus UiTM Pahang melalui fakulti-fakulti yang terlibat.