Makmal maya: Androgogi bestari dalam merangsang pembelajaran sains / Siti Suhaila Harith and Umaimah Harith - Harith, Siti Suhaila; Harith, Umaimah (2006)
Makmal maya merupakan salah satu teknologi yang wujud pada era ketiga lnteraksi Manusia Komputer (HCl). la merujuk kepada penggunaan komputer untuk mencipta persekitaran buatan yang turut dirasai oleh pengguna. Teknologi ini telah diaplikasikan dalam mata pelajaran sains di sekolah bertepatan dengan Kurikulum Semakan Semula Sekolah Menengah, 2003 dan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa lnggeris, 2004. Makmal maya dibangunkan atas dasar nilai tambah baru dalam pendidikan yang sedia ada. Peningkatan enrolmen pelajar UiTM dari tahun ke tahun akan turut meningkatkan kos pembelajaran itu sendiri. Perlaksanaan makmal maya diharap menjadi satu alternatif pembelajaran tanpa mengurangkan mutu pembelajaran itu sendiri. Kertas kerja ini membincangkan tentang kebaikan dan keburukan perlaksanaan makmal maya di UiTM sebagai androgogi bestari dalam pembelajaran sains.