Kerjaya pensyarah: Ibadah atau musibah? / Sharifah Faigah Syed Alwi …[et al.] - Syed Alwi, Sharifah Faigah; Suhaimi, Mazlina; Dibok, Minah; Mustari, Ruaain (2006)
Kerjaya pensyarah dianggap sebagai bidang kerja yang mula dan dihormati di kalangan masyarakat. Tugas pensyarah bukan hanya menyampaikan ilmu kepada pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran malahan lebih daripada itu. Para pensyarah mempunyai tanggungjawab mendidik dan membentuk diri pelajar menjadi modal insan yang bermanfaat dan berjasa kepada diri dan kedua ibu bapa serta agama, bangsa dan negara. Persoalan yang timbul adalah adakah setiap pensyarah menyedari kemuliaan kerjaya pensyarah di sisi Allah s. w. t. yang mana, jika tanggungjawab sebagai pensyarah dilakukan dengan sempurna, ia boleh menjadi cabang ibadah dalam kehidupan. Tulisan ini cuba mengkaji kaitan kerjaya pensyarah dengan konsep ibadah dalam Islam. Seterusnya tulisan ini juga melihat sejauh mana kesedaran para pensyarah di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pahang tentang kaitan kerjaya mereka dengan konsep ibadah dalam Islam. Kefahaman para pensyarah tentang kaitan konsep ibadah dengan kerjaya mereka amatlah penting kerana ia menentukan sama ada kerjaya mereka mendapat pahala ibadah atau musibah iaitu mendapat dosa di sisi Allah s.w.t.