Kepimpinan transformasional: Konsep dan aplikasinya dalam memantapkan pengajaran dan pembelajaran / Rasid Muhamad - Muhamad, Rasid (2006)
Pengajaran yang berkesan merupakan kunci utama kejayaan seorang pensyarah. Untuk menjadikan pengajaran yang berkesan bukanlah suatu yang mudah. Ianya memerlukan keilmuan yang mantap, serta pendekatan yang sesuai. Kepimpinan transformasional merupakan satu konsep tentang stail kepimpinan. Ianya merupakan konsep yang perlu diteroka untuk menambahkan lagi khazanah keilmuan khususnya dalam hubungan dengan pengajaran. Ciri serta kekuatan kepimpinan transformasional dapat dan perlu diaplikasikan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Sorotan menurut Islam juga dilakukan. Dengan itu, diharapkan akhirnya dapat melahirkan pensyarah yang berkesan dan berwibawa, khususnya dalam aspek pengajaran. Sesungguhnya UiTM khususnya, dan dunia pendidikan umumnya mendambakan pensyarah yang sedemikian. Persoalan yang sedemikianlah yang cuba dirungkaikan melalui tulisan ini.