Transkrip temubual bersama Tuan Syazali Effendi bin A.Wahab mengenai pengalaman beliau dalam bidang Silat Seni Gayong/ Siti Nur Izzah Mohd Sofian & Nurul 'Izzati Yazid - Mohd Sofian, Siti Nur Izzah; Yazid, Nurul 'Izzati (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2020)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman hidup seorang tokoh dalam bidang Silat Seni Gayong Malaysia. Silat Seni Gayong memainkan peranan penting bagi generasi muda dimana, Gayong telah menjadi cara untuk mendidik dan memperkenalkan watak diri, disiplin, moral dan etika yang baik. Ini memberi inspirasi kepada belia Malaysia untuk menghargai legenda bangsa, budaya serta tradisi dan juga dalam merasai nikmat pencapaian sebuah kebebasan dalam negara. Selain menyentuh sedikit sebanyak tentang latar belakang tokoh, projek sejarah lisan ini juga menyelidik tentang generasi pertama yang menjadi permulaan kepada Silat Seni Gayong di Malaysia. Dengan adanya temubual ini diharap dapat memberi sedikit sebanyak pengetahuan kepada pembaca tentang Silat Seni Gayong ini terutama di Malaysia. Sebagai penutup temubual, tokoh telah berkongsi lentang betapa pentingnya Silat Seni Gayong ini dalam kehidupan seharian terutama hagi golongan wanita dan perkara ini perlu diberi perhatian bagi golongan generasi akan datang yang bakal mewarisi kepimpinan negara.