Perspektif pelajar-pelajar UiTM ( Saudara Kita) terhadap Asas-Asas Fardhu Ain / Mohamad Zaid Mohd Zin … [et.al.]. - Mohd Zin, Mohamad Zaid; Abdul Rahman, Azhar; Muhd Salleh, Muhammad Ilyas (2011)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap perspektif responden terhadap asas asas fardhu ain. Kajian melibatkan sejumlah 32 orang saudara kita dan beberapa orang pegawai di Universiti Teknologi Mara. Hasil kajian menunjukkan kebanyakan responden berasal dari bumiputera Sabah dan Sarawak yang berbagai kaum. Agama asal kebanyakan mereka ialah hristian dan ada yang tidak mempunyai agama atau dikenali dengan pagan. Purata umur memeluk Islam ialah 18.6 tahun. Sejumlah 76% responden adalah wanita. Kajian ini menunjukkan bahawa pengetahuan pelajar – pelajar uitm saudara kita terhadap asas-asas fardhu ain secara keseluruhan adalah memuaskan kerana mereka juga dikalangan orang yang belajar dan terpelajar. Aspek yang perlu diberi lebih perhatian seterusnya ialah kesinambungan pendidikan agama, kemampuan tenaga pengajar, dan beberapa aspek isi kandungan pelajaran. Masalah kehadiran dalam program pembelajaran yang dihadapi ialah kekangan masa dengan tugasan dan jadual kuliah yang padat serta kurangnya dorongan dari keluarga atau rakan – rakan terhadap kepentingan mempelajari asas – asas fardhu ain.