Pengurusan kewangan mahasiswa / Syahida Md Zeni …[et al.] - Md Zeni, Syahida; Hashim, Azizi@Hamizi; Md Din, Norlaila; Ahmad, Mohamad Azmi Nias (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2021)
Ilmu perakaunan asas merupakan satu cabang pengetahuan yang penting, tanpa mengira peringkat usia, taraf pendidikan, mahupun kerjaya seseorang. Salah satu cabang asas perakaunan yang penting adalah belanjawan dan pengurusan kewangan. Ilmu yang berkait rapat dengan kehidupan setiap individu ini sering diabaikan terutamanya oleh golongan muda sehingga menimbulkan masalah kepada masyarakat apabila bilangan individu yang tersenarai dalam senarai muflis Bank Negara semakin meningkat saban tahun. Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti tahap pengetahuan asas tentang belanjawan dan pengurusan kewangan daripada pandangan kelompok remaja Malaysia di UiTM Cawangan Pahang Kampus Jengka dan ia bertujuan untuk mengkaji corak perbelanjaan golongan muda di peringkat awal, iaitu bagi mahasiswa peringkat diploma. Golongan ini dipilih kerana, mereka telah melepasi peringkat persekolahan dan pada kebiasaannya memulakan kehidupan sendiri jauh daripada kawalan ibubapa. Selain daripada itu, ia bertujuan untuk melihat sejauh mana mahasiswa di sini peka terhadap kepentingan pengurusan kewangan. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan soal selidik kepada mahasiswa secara rawak. Seramai 134 responden telah terlibat dalam kajian ini iaitu para mahasiswa yang terdiri daripada pelbagai program. Hasil kajian ini mendapati bahawa mahasiswa mempunyai kebolehan dan tanggapan yang positif terhadap pengurusan kewangan dan mereka menyedari akan kepentingannya. Walaubagaimanapun, masih terdapat segelintir mahasiswa yang berada di tahap sederhana dan lemah dalam menguruskan kewangan peribadi masing-masing.