Gejala sosial di kalangan mahasiswa universiti / Normadiana Mohammad Hanapi …[et al.] - Mohammad Hanapi, Normadiana; Omar, Norizah; Samat, Mohammad Mokhtar; Mohd Kamal, Mohd Mawardi (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2021)
Gejala sosial merupakan perbuatan dan kelakuan bersifat negatif luar dari akal fikiran dan nilai-nilai agama. Artikel ini membincangkan permasalahan gejala sosial di kalangan mahasiswa universiti serta peranan pensyarah dalam menangani masalah ini. Golongan remaja merupakan golongan terbesar yang menyumbang kepada pemasalahan ini. Golongan ini dianggap masih mentah, masih memerlukan tunjuk ajar dan tercari-cari hala tuju yang dapat digunakan sebagai pedoman di dalam diri. Oleh itu, bagi membendung gejala sosial ini dari berleluasa, ianya adalah satu kemestian untuk kita mencari dan mengenal pasti penyebab kepada aktiviti-aktiviti negatif ini. Pembelajaran merupakan satu sistem pendekatan akademik yang membolehkan pensyarah dan pendidik mendidik, memberi tunjuk ajar serta memikul tanggungjawab besar dalam menangani masalah gejala sosial ini.