Kebolehan pelajar mengaplikasikan keupayaan teori dan praktikal melalui pelaksanaan projek ‘fka lateral tower competition’ / Nurul Faiizin Abdul Aziz …[et al.] - Abdul Aziz, Nurul Faiizin; Muftah, Fadhluhartini; Abdul Rahman, Nurul Farraheeda; Mohd Latib, Farah Wahida (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2021)
Pelaksanaan Projek ‘FKA Lateral Tower Competition’ adalah sebagai satu keperluan dan inisiatif kepada pelajar Diploma Kejuruteraan Awam yang mengambil kursus “Basic Structural Analysis (ECS 248)” dan “Structural and Material Laboratory (ECS268)”. Projek ini memerlukan pelajar untuk berfikir secara kreatif di mana mereka perlu menghasilkan rekabentuk dengan menggunakan bahan yang ditetapkan. Bagi mencapai hasrat itu, pelajar perlu mengaplikasikan teori dan praktikal yang telah dipelajari di dalam kedua-dua kursus yang dinyatakan. Projek yang dihasilkan meliputi aspek cadangan, rekabentuk, pembinaan dan pengujian model serta pembentangan dan dinilai oleh juri. Ini adalah bertepatan dengan konsep ‘Conceive, Design, Implement dan Operation’ (CDIO) dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti persepsi pelajar mengenai keupayaan teori dan praktikal mereka dalam menyelesaikan projek yang diberikan. Selain itu, maklumbalas pelajar juga diperolehi bagi tujuan penambahbaikan pada semester akan datang. Satu instrumen soalselidik telah dilakukan kepada 167 orang pelajar dan mendapati keupaayan teori adalah lebih diutamakan berbanding keupayaan praktikal dalam menyelesaikan projek ini.