Kebahagiaan bekerja melahirkan budaya kerja yang positif / Ina Murni Hashim …[et al.] - Hashim, Ina Murni; Ramli, Noor Affeeda; Che Hamzah, Hamnah; Tajuddin, Norulhuda; Ali, Roslina (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2021)
Kebahagiaan dalam bekerja merupakan aspek penting dalam meningkatkan prestasi sesebuah organisasi. Pelaksanaan tugasan hakiki yang telah diberikan perlu dilakukan dengan penuh minat dan tanggungjawab bagi memastikan hasil kerja yang baik. Suasana ini membantu pekerja dalam mewujudkan budaya kerja yang positif seperti semangat kerjasama, motivasi dan komitmen yang tinggi, semangat setiakawan serta semangat kekitaan. Antara kaedah yang boleh diterapkan adalah melalui aktiviti-aktiviti sosial di kalangan rakan sekerja dalam organisasi seperti ‘team building’, majlis keraian, sukaneka dan sebagainya. Kertas kerja ini merupakan satu kajian kes mengenai aktiviti-aktiviti Biro Sosial di Fakulti Pengurusan dan Perniagaan (FPDP), UiTM Cawangan Pahang. Aktiviti-aktiviti ini bertujuan untuk mewujudkan suasana kerja yang positif dan seterusnya menyumbang ke arah organisasi yang cemerlang. Walau bagaimanapun untuk memastikan rasa bahagia ini wujud di kalangan pekerja, faktor dorongan dan halangan yang timbul dari semasa ke semasa perlu diberi perhatian dan ditangani dengan baik. Budaya kerja yang positif ini akan membantu individu untuk mencapai kejayaan serta matlamat diri yang sejajar dengan matlamat organisasi.