Program JLC (Japanese Language Club) UiTM Cawangan Pulau Pinang semester Mac - Julai 2021 / Melati Desa - Desa, Melati (Academy of Language Studies, 2021)
Sedar tak sedar kita sedang melangkah ke angka 2 tahun dalam menyampaikan ilmu secara maya. Kalau dahulu, ak- tiviti pembelian secara online menjadi amalan warga net, tetapi sekarang bukan sahaja berjual beli, malah mesyuarat, pengajaran dan pembelajaran, persidangan, pertandingan, bahkan bersukan juga turut dijalankan secara maya. Se- bagai salah seorang warga pendidik, segala cabaran dan tanggungjawab yang diamanahkan hendaklah dijalankan dengan jujur. Walaupun di awalnya bergelut dengan persediaan bahan pengajaran dan pembelajaran, pelaksanaan repot, memantau aktiviti pelajar secara atas talian, sekarang ianya menjadi rutin yang dapat dilaksanakan dengan kadar yang mudah dan segera. Dalam pada kerajaan bertungkus-lumus merealisasikan program pemulihan negara dalam melawan pandemik COVID-19, para pendidik turut memainkan peranan demi menjamin sistem pendidikan tetap terurus dan ilmu berterusan disampaikan kepada pelajar. Sebagai salah satu daripada langkah pencegahan penularan pan¬demik COVID-19, Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia telah mengarahkan kaedah pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara atas talian. Bermula pada 18 Mac 2020, universiti dan kolej diarah untuk dikosongkan. Sehingga tarikh artikel ini ditulis (Ogos 2021), arahan kaedah pengajaran dan pembelajaran secara atas talian adalah kekal