Transkip temubual bersama Encik Muhammad Azman bin Nawi Pemandu Keretapi Tren Electric Train Service di Stesen Keretapi Gemas Negeri Sembilan/ Muhd Luqman Nurhakim A.Idrus & Muhd Asyraf Najmi R Azmi - Nurhakim A.Idrus, Muhd Luqman; R Azmi, Muhd Asyraf Najmi (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2020)
Transkrip ini membincangkan tentang peristiwa-peristiwa bersejarah KTMB (Keretapi Tanah Melayu Berhad) iaitu KTMB Gemas yang terletak di Negeri Sembilan. Ramai dalam kalangan masyarakat pada masa kini, terutamanya generasi yang baru dalam era ini tidak mengetahui secara langsung di sebalik penubuhan sesuatu stesen keretapi itu, pasti ada peristiwa atau cerita disebaliknya. Seorang tokoh yang telah lama berkhidmat di stesen KTMB Gemas serta mempunyai banyak pengalaman tentang peristiwa-peristiwa bersejarah serta cerita-cerita yang tidak ketahui orang awam tentang stesen KTMB Gemas tersebut dapat berkongsi serba sedikit tentang maklumat-maklumat tersebut. Selain menyentuh cerita dan peristiwa yang pernah berlaku di sebalik stesen tersebut, pengalaman-pengalaman yang dihadapi sendiri tokoh tersebut juga dapat diceritakan sepanjang beliau berkhidmat bersama KTMB ini. Pengalaman manis pahit beliau selama berkhidmat di samping peristiwa-peristiwa bersejarah dapat dikongsi dan dirungkaikan dalam transkrip ini. Implikasi kajian tentang stesen tersebut terutama kepada para pengkaji, pelajar dan orang awam. Melalui projek lisan ini juga, diharap masyarakat luar terutamanya generasi pada masa sekarang dan akan datang dapat mengenali dengan lebih lanjut dan mendalam tentang peristiwa bersejarah yang pernah berlaku di stesen KTMB tersebut.